Жовті таксі в Нью-Йорку через Uber? Кінець епохи?

Не треба більше вибігати на проїзну частину з піднятою рукою та кричати «Таксі!». Не треба стояти у чергах на стоянках. Досить просто вийняти з кишені смартфон, знайти програму Uber, натиснути на кнопку, і найближчий жовтий кеб підкотить до вас за лічені хвилини. Просто, зручно, сучасно.

Цей переворот в індустрії таксомоторів скоєно з ініціативи компанії Uber, яка була піонером нової технології. Її прес-секретар Фредді Голдстін повідомила, що в Нью-Йорку жовте таксі почне працювати по-новому «пізніше цієї весни», але не уточнила, коли саме. Але у принципі питання вирішено. Водії традиційних кебів і раніше намагалися долучитися до комп’ютерних програм. Багато автомобілів були оснащені такими маловідомими програмами як Curb і Arro. Але, як завжди, перемагає найсильніший. У цьому випадку Uber. З компаніями, що випускають Curb та Arro, досягнуто домовленості про співпрацю, але за основу взято платформу переможця. Ще нещодавно жовте таксі конкурувало з Uber. Зараз колишні вороги стануть якщо не друзями, то, принаймні, союзниками.

Це означає також зміни у системі оплати. Насамперед десятиліттями тарифи таксі визначалися міським агентством Taxi and Limousine Commission (TLC). Тепер пасажири платитимуть уперед – так само, як це відбувається під час користування послугами Uber та інших аналогічних компаній. При цьому сума, яку отримає водій, відрізнятиметься від тієї, що раніше вискакувала на лічильнику. А самі лічильники стануть анахронізмом. Що залишиться регулювати TLC? В силі залишаться правила агенції щодо мінімальної зарплати. Компанія Lyft, головний конкурент Uber, у цій угоді не бере участі. Принаймні поки що.

Плодами «уберізації» нью-йоркського таксі скористаються, на жаль, не всі. Ринок диктує умови. З 13 500 машин, що становлять у місті парк жовтих кебів, на платформу Uber перейдуть лише 7 тис. Інші виявляться «поза грою».

Втім, ці водії вже багато років виборюють своє виживання. Бхаіраві Десаї, яка очолює організацію Taxi Workers Alliance, яка відстоює інтереси таксистів, нагадавши про те, що «занепад почався давно», оцінює ситуацію в галузі так: «Це індустрія, яка розірвана на частини. Але компанії, які її розривали, зараз збираються знову зібрати докупи».

Взаємини Uber із владою Нью-Йорка складалися аж ніяк не ідилічно. Починалося, втім, усе гаразд. Коли Uber у 2012 році тільки розгортав свою діяльність, клієнти були зачаровані зручністю, ефективністю та цінами. Всі принади технологій XXI століття були в наявності. Пасажири не могли натішитися. Компанії закликали все нових та нових водіїв працювати на вигідних умовах. Усім спочатку вистачало роботи – і таксистам, і працівникам app companies, тобто компаній, використовують комп’ютерні програми.

Але «медовий місяць» закінчився. У 2014 році Uber розпочав агресивну кампанію, яка дозволила вивести на вулиці Нью-Йорка тисячі своїх машин. Через п’ять років у розпорядженні app companies вже було 85 тис. автомобілів.

Водії «жовтих кебів», які діяли по-старому, явно програвали конкурентам. Влада прийшла на виручку таксистам, запроваджуючи різноманітні законодавчі обмеження на діяльність технологічних компаній. Але це не допомогло. Через Uber і Lyft вартість жетону на жовте таксі, який колись вважався вдалою інвестицією, гарантією забезпеченості на все життя, впала з $1 млн до $150 тис. У 2018 році вісім власників жетонів, що знецінився, наклали на себе руки. Ситуація трохи пом’якшилася після того, як торік сенатор Шумер і тодішній мер де Блазіо домовилися із позикодавцями про те, щоб встановити на борги за медальйони верх – не вище за $200 тис. Решта списується за рахунок міста.

Тим часом технологічно просунуті компанії теж мали свої прикрості, принесені COVID-19. Вони втратили близько 25% пасажирів. Uber частково поповнив збитки, налагодивши доставку їжі, що дуже до речі в умовах вимушеного сидіння вдома під час пандемії. Проте фінансових труднощів усе ще не подолано. Тому в союзі Uber з жовтим таксі потенційно закладено зиск для обох сторін.

Бхаїраві Десаї, що вже згадувалася, прокоментувала це наступним чином: «Після того, як їхня бізнес-модель не змогла вберегти водіїв від зниження кількості пасажирів і зростання цін на бензин, Uber повертається до свого коріння, тобто до жовтого таксі».

Вона права. Кооперація з таксистами успішно практикується цією компанією у багатьох країнах, де вона працює: Австрія, Німеччина, Іспанія, Туреччина, Південна Корея, Гонконг, Латинська Америка. Якщо це виходить там, то напевно вийде і в Штатах. Нью-Йорк надає Uber найбільший у країні ринок для їхніх послуг. Тому співпраця з кебами у разі успіху може принести найпомітніші плоди.

З іншого боку, таксистам подітися нема куди. У конкуренції із технологічними компаніями, як з’ясувалося, їм не вистояти. Проста життєва мудрість підказує, що вихід у тому, щоб перетворити колишнього ворога на друга. Як кажуть в Америці, «якщо не можеш їх побороти, приєднуйся до них». (If you can’t beat ’em, join ’em.)

Тож для багатостраждальних водіїв жовтого таксі поєднання з Uber – це реальний шанс. Цього разу влада не ставитиме палиці в колеса сучасним технологіям. Це підтвердив виконуючий обов’язки комісара Taxi and Limousine Commission Райан Вантайя: «Ми вітаємо будь-яку пропозицію, яка спрощує контакти пасажирів з водіями, і будемо стежити, як далі розвиватиметься угода між Uber та таксі, зрозуміло, за умови дотримання всіх правил TLC».

Джерело

Присоединись к нам на:
Facebook
Twitter

Следующая новость

92-й бензин і ГАЗ забудьте назавжди - директор «Консалтингової групи А-95» про ситуацію на ринку палива

Директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн в інтерв’ю ВВС розповів про те, що буде з пальним на українських заправках. За його словами, ринок пального працює в Україні стабільно, хоч і з особливостями, пов’язаними з війною в країні, а також з диверсифікацією джерел постачання. «Я не став би драматизувати ситуацію, тому що перший […]